Team L-Å Söderholm               

Lars-Åke Söderholm

(Lasse)

 

 

Lasse föddes 1964 i Finspång, Östergötland

Min far köpte sin första travhäst i slutet på 60-talet. Det blev ett sto efter Faune, Linda Scott, som han sedan tränade och ibland körde i lopp också. Det blev inga framgångar, men i sitt första föl efter Dean Rodney, Princess I.S. blev det annat. Denne var segerrik hos Mantorps champion Sture Lindström och vann bl.a. Mantorps championtäcke med sju segrar ett år. Det var när jag var med min far i stallet hos Sture som det öppnade sig en ny värld. Dofterna, intrycken, de kända hästarna i box efter box och det idoga arbetet hos personalen med tränaren i centrum blev det som fick mig att tidigt bestämma mig för att travtränare skulle jag bli. Det fanns inget annat på kartan. Min far hade flera hästar efter det som han med viss framgång tränade själv, ibland fick hjälp av tränare.

Efter grundskolan utbildade jag mig dock till byggnadsritare men ville snabbt till travet och började ringa runt för att försöka få ett jobb. Jag ringde Stig H, Ulf Nordin, Sture Lindström m.fl., men alla hade personal så det räckte. Jag t.o.m. skrev brev till Ron Waples då de sökte folk, men tyckte jag fick till brevet så dåligt att jag kastade det. En bekant (ägde miljon-stoet Sessan Spin) som hade Spin Vic hos Hockey visste att han sökte folk då Magnus Lillieborg skulle sluta, och jag fick börja där på våren 1982. Där blev jag kvar till 1983.

I januari 1984 började jag sedan hos Karl-Erik "Kacke" Nilsson, Solvalla, på hans gård Mälsåker utanför Strängnäs. Med ett avbrott för lumpen återgick jag till Mälsåker men fick problem med ryggen vilken åtgärdades med en operation för diskbrock. 

Efter konvalecens tog jag anställning en period på Finspångs aluminium och Bohmans Tobak och spel (1989-90), men var snart tillbaka i travet igen och åter hos Håkan "Hockey" Eriksson (1991-94) och senare hos Håkan Lindkvist (1995-96), en skicklig tränare och även en slipad kusk. Med litet hästantal och inga skarpa stammar, gjorde han underverk med de flesta. Efter några starter stod de med ettor, tvåor och treor i raden allihop.

Under tiden körde jag lopp som lärling och utvecklades hela tiden. Första segern kom med Majestatis Bravo 1984.

 

Professionell travtränare 1997 

Största segern är förstås utan konkurrens:

Sto-Championatet 2016 med Galactica.

Hennes 4:e plats i Breeders Crown 2015 på Sundbyholm ligger också högt.

Jag har många fina minnen från fina hästar, värt att nämna är bl.a. mina tränar-segrar i V75 med Dixie, Right Over (2 gånger), Reina de Caballos, Gigant Proud & Reina La Caballo.

V75 dubbeln på Sundbyholm (hemmabanan) smäller högst med mina egna tränade, då Reina La Caballo vann, körd av Jorma Kontio, och Lynn Palema, som jag själv körde, var tvåa i samma V75-lopp.

Mina V75-segrar som kusk är med Dixie, Foreign Currency, Reina De Cabollos och Gigant Proud samt med Galactica

Breeders Crown-finalist i Foreign Beauty (6:a med galopp).                 Oaksfinalist i Right Over                                                                                    3:a i Guldstoet med Jobina Twister.                                                              

Bland flera fina vinnare vi haft i träning ska nämnas; Dixie (V75-vinnare), My Excellens, Right Over (Oaks-finalist, V75 vinnare x 2), Lynn Palema, Reina La Caballo (V75-vinnare), Foreign Beauty (Breeders-Finalist), Savoir Ås, Nickie Ås, S.T Göran (Derby-vinnare för Stig H Johansson), och Jobina Twister (3:a i Guldstoet 2011).  

Perioden som kusk åt Team Walmann betydde mycket då jag fick köra och vinna med många fina hästar så som Glory And Gold, Dedes Diamond, Countess Tomali m.fl. stjärnor.

 

 

 

 

 

 

Lasse i sin vanligaste roll, i sulkyn bakom stallets hästar.